Volgende vrijdag worden onder de brug over het Kempisch kanaal in Olen 100 nestkastjes gehangen. Die moeten evenveel zwaluwenbroedparen verwelkomen. Het gemeentebestuur kan daarvoor beroep doen op Mina-medewerkers.

Huiszwaluwen kondigen de lente aan en daarom zien we hen graag komen. Tevens eten deze diertjes enorm veel insecten op en verlossen ze ons van vervelende muggen en vliegen. Toch hebben zwaluwen het alsmaar moeilijker omdat hun nestplaatsen verdwijnen bij renovatie- of afbraakwerken, omdat hun nesten vernield worden, door gebrek aan modder om hun nesten te bouwen en door het gebruik van insecticiden. In Olen vinden de huiszwaluwen gelukkig nog wel hun plekje.

Ze bouwen immers al jarenlang hun nestjes aan de gebouwen van Umicore. In de buurt vinden ze nog voldoende voedsel en modder om hun nest te maken. Het gemeentebestuur wil nog meer zwaluwen een stekje aanbieden. Daarom worden op vrijdag 25 maart vanaf 9.00 uur 100 nestkasten opgehangen aan de brug over het Kempisch Kanaal. De Scheepvaart nv. stelt de brug ter beschikking om de nestjes aan te hangen. 

Het ophangen zal gebeuren door de Mina-werkers van Natuurwerk. Zij gebruiken een hoogtewerker van 46 m. Deze actie wordt ook gesteund door De Scheepvaart nv, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en door Natuurpunt.